Câteva cuvinte

TiPtiL a fost înfiinţată în toamna anului 2009 şi aduce laolaltă influenţe funk, jazz, drum’n’bass, dance, reggae, post punk, stropite din plin cu vibraţii pozitive.

Trupa a susţinut numeroase concerte atât în ţară, cât şi în străinătate şi are în palmares prezenţe la majoritatea festivalurilor din România: B'ESTFEST, TiFF, Stufstock (câştigătoare a premiului de jazz), Global Battle of the Bands (finalistă 2010), Bluzău, Festivalul „Club A”.

În anul 2011, la invitaţia Institutului Cultural Roman din Berlin, TiPtiL a reprezentat România, susţinând un concert în cadrul evenimentului Romanian Music Nights la Berlin.

În 2015, TiPtiL a concertat la festivalul Jazz in the Park din Cluj, alături de trupe de jazz din toată lumea

Încă de la apariţie, TiPtiL a avut apariţii pe majoritatea posturilor radio şi TV. În mod special, TiPtiL a fost în trei rânduri invitata lui Cătălin Ştefănescu la cea mai renumită emisiune de cultură: Garantat 100% (TVR)

În 2014, trupa TiPtiL a lansat primul album, intitulat „Colaj”, acesta fiind foarte bine primit de publicul autohton. Single-ul albumului este piesa „Imaginea ta” şi beneficiază de un videoclip semnat Tudor Olaru. La scurtă vreme după lansarea videoclipului „Imaginea ta”, apare si cel de-al doilea clip la piesa „Ideea”, piesa care se regăseşte pe acelaşi album.

În prezent, trupa s-a apucat de lucru la un nou album discografic şi promite noi surprize muzicale.

Bagajul muzical al trupei TiPtiL are greutate adunată şi din experienţa muzicală variată a fiecăruia dintre membri săi:

Bujor Stoicovici (chitară bas, contrabas)
El se caracterizează ca fiind „un bigam profesional, pasionat în egală măsură de cele două laturi, cea artistică şi cea inginerească şi, pentru că se spune că fiecare îşi are locul într-o emisferă a creierului, am capul plin. De-a lungul vremii, am devenit „tatăl” mai multor proiecte interesante, care au scris câte o filă frumoasă în istoria muzicală românească, dar ăsta micu’, mezinul TiPtiL, parcă este cel mai plin de viaţă şi cel mai neastâmpărat. Sunt foarte fericit că mă pot exprima artistic fără prejudecăţi şi simt că TiPtiL poate să facă ce vrea fără a da socoteală nimănui.”

Creţu (chitară electrică şi acustică)
Chitarist şi iscusit lutier, realizând chitare electrice extraordinare şi chiar un contrabas electric, spune despre meseria sa că „e un pic de viciu parcă, de dependenţă în ceea ce fac. Nu cred că se poate altfel, cel puţin nu pentru mine. Mi-a intrat în sânge de prea mult timp!”

Silvana Helal (voce)
Emoţie, pasiune şi efervescenţă, o combinaţie de elemente care o caracterizează şi o ajută să transmită publicului că muzica transformă, uneşte şi dăruieşte. „Mi-am propus ca alături de TiPtiL să dăruiesc o experienţă muzicală deosebită. TiPtiL este un proiect de suflet, cu nebuni frumoşi, aflaţi într-o continuă metamorfoză muzicală.

Media dixit:
EVZ.ro: „Cu un stil aparte, definit ca jazzaggaefunkdancefun, TiPtiL este un proiect inedit.”
Metalfan.ro: „O trupă originală, cu muzicieni excepţionali şi voci feminine excelente.”
Let’sRock.ro: „TiPtiL te provoacă să trăieşti muzica cu toate simţurile şi să descoperi un stil pe care îl vei iubi, dacă eşti la fel de îndrăzneţ.”